Matbaren på Grand Hotel i Stockholm
Kategori: Gästrecension
Idag öppnar vi upp för en gästrecension från Stockholm. Inte en hamburgertallrik om ska vara noggräknad, men ändå en burgare värd att berätta om.
Öppen Iwagyu-cheeseburgare.
Matbaren är Mattias Dahlgrens budgetalternativ på Grand Hotel i Stockholm. Miljön är trivsamt kaotisk och väldigt avslappnad. Maten är fantastisk och restaurangen har belönats med en stjärna av Guide Michelin tre år i rad. Sedan något år serveras här en hamburgare gjord på iwagyu-kött från djur uppfödda i Sverige. Iwagyudjuren föds upp i en lugn och stressfri miljö för att minska bismak av stresshormoner. Djuren får massage dagligen och musikunderhållning under idisslandet. I Sverige slaktas max ett dussin djur om året och köttet kostar upp mot 20000 kr/kg. Mattias Dahlgren gör hamburgare av köttet. Och vilken hamburgare!
Tillgången på denna hamburgare är mycket begränsad, man serverar endast ca 10 burgare per kväll. Man måste förboka sin burgare allra senast när man anländer restaurangen.
Hamburgerbrödet är hembakt och stekt till frasig perfektion. På detta ett tunt skikt talgemulsion, lite sallad och sedan 100g halstrad Iwagyuburgare. Denna toppas med smält gruyere, stekt vårlök och rikligt med riven tryffel. Kombinationen är makalös. Köttet är underbart saftigt och aromatiskt och tillsammans med osten och tyffeln skapas en smaksymfoni som aldrig borde ta slut.
Tyvärr serveras inga pommes men det gör liksom inget.
Sveriges lyxigaste och godaste hamburgare finns hos Mattias Dahlgren i Stockholm. Den kostar 320 kr.