hamburgertallrik

Alan heter jag och bor i Skåne: Malmö och Kristianstad närmare bestämt. Jag väljer alltid hamburgertallrik. Nu recenserar jag dem.

Matbaren på Grand Hotel i Stockholm

Kategori: Gästrecension

Idag öppnar vi upp för en gästrecension från Stockholm. Inte en hamburgertallrik om ska vara noggräknad, men ändå en burgare värd att berätta om.

Öppen Iwagyu-cheeseburgare.

Matbaren är Mattias Dahlgrens budgetalternativ på Grand Hotel i Stockholm. Miljön är trivsamt kaotisk och väldigt avslappnad. Maten är fantastisk och restaurangen har belönats med en stjärna av Guide Michelin tre år i rad. Sedan något år serveras här en hamburgare gjord på iwagyu-kött från djur uppfödda i Sverige. Iwagyudjuren föds upp i en lugn och stressfri miljö för att minska bismak av stresshormoner. Djuren får massage dagligen och musikunderhållning under idisslandet. I Sverige slaktas max ett dussin djur om året och köttet kostar upp mot 20000 kr/kg. Mattias Dahlgren gör hamburgare av köttet. Och vilken hamburgare!

Tillgången på denna hamburgare är mycket begränsad, man serverar endast ca 10 burgare per kväll. Man måste förboka sin burgare allra senast när man anländer restaurangen.

Hamburgerbrödet är hembakt och stekt till frasig perfektion. På detta ett tunt skikt talgemulsion, lite sallad och sedan 100g halstrad Iwagyuburgare. Denna toppas med smält gruyere, stekt vårlök och rikligt med riven tryffel. Kombinationen är makalös. Köttet är underbart saftigt och aromatiskt och tillsammans med osten och tyffeln skapas en smaksymfoni som aldrig borde ta slut.

Tyvärr serveras inga pommes men det gör liksom inget.

Sveriges lyxigaste och godaste hamburgare finns hos Mattias Dahlgren i Stockholm. Den kostar 320 kr.

1002 i Malmö

Kategori: Hamburgerställe

1002 är en av Malmös absolut mest klassiska hamburgerhak. Tidigare ett ställe med betydligt högre pretentioner på att vara en fin restaurang. Det försöket gick käpprätt åt pipsvängen, tills dess att man började med hamburgertallrik under ett fotbolls-EM, vilket slutade så väl att man fortsatt på det spåret.

Restaurangen är nu helt ägnad åt hamburgare, kan man tro, men en vän upplyste mig nyligen om att det finns en à la carte-meny bara man vänder blad i menyn. Men varför skulle man vilja det? Här är över 20 hamburgare, alltifrån den enkla cheese-burgaren till mer bombastiska alternativ.

Ett exempel från den senare kategorin är Juggernaut. Kompromislös skulle man kunna säga. Man skulle också kunna säga: Är det fortfarande en hamburgare? Köttet och brödet finns ju där, så vi kan godkänna den som en burgare. Därefter jordnötssmör, chipotleglace, bacon, jalapeños, cheddarost och lökringar. Osannolikt nog är allt det här faktistkt gott. Smakerna gifter sig förvånansvärt väl, åtminstone kommer de inte i vägen för varandra. Jordnötssmöret med chipotlesåsen blir en intressant kombination och då och då märker man av en bit jalapenño. Jag kan dock tycka lite synd om den stackars lökringen som till oigennkännlighet blivit nedspolad av såser.

Till detta finns det tyvärr enbart husets egna chilliketchup, tabasco och en aioli till pommes fritsen, lite tråkigt är det. Pommesen är som på så många andra ställen styvmoderligt behandlad, och inget man hoppar högt över. Ett plus är att man kan få klyftpotatis och sallad istället, och även blanda detta.

Kan som passus lägga till att jag även smakat deras vego-burgare, som faktiskt är bland de godaste vegetariska alternativ som jag testat. Köttig konsistens, vilket är ett mycket stort plus när man ska kalla något för hamburgare.

Slutligt omdöme då? Visst blir man obehagligt mätt när man ätit den här burgaren och det går inte att sticka under stol med att Juggernaut antagligen ger dig kalorier som räcker hela vägen till Beach 2012, men väljer du den medveten om det så kommer du få en burgare du garanterat aldrig smakat förr.

Betyg 4,5 (av 6 möjliga) Minus för 1002 i Malmötråkiga pommes, dåligt såsutbud och inte jättesnäll personal. Plus för att det är en riktigt god burgare, tro det eller ej.

Bishop's Arms (igen)

Kategori: Pub

Ja, vad gör man när man går på Bishop's igen? Man väljer hamburgertallrik såklart. Nu recenceras alltså deras hamburgertallrik som kommer med mango-jalapeño-glace istället. I princip samma kan man tycka. Dock finner jag att den söta smaken bryter av väl mot det rätt så bastanta köttet (färdiggjort om ni minns) där hickorysåsen snarare bidrog till .

Pommes är likadant, och aiolin fortfarande god. Vad man kan notera är att Worchestershiresås (uttalas Wostershör) är överraskande gott att ha på. Brödet står fortfarande på högkant. Detta är bra för då kan man lättare ta bort det, det är inte så gott.

Vi kan även passa på att i detta inlägg göra ett förtydligande om bloggen. En så kallad avsiktsförklaring om man så vill. Hamburgertallrik innebär att man väljer hamburgare på restaurang. Där man kan få öl till. Således kommer ni inte att få se en Big Mac eller Whopper recencerad, ej heller Sibyllas hamburgare. Dock är det så att det finns ett Sibylla i Lund med rättigheter som i rättvisans namn kommer undergå granskning. Det ser vi fram emot!

Betyg ++++ (av 6 möjliga)